Kennis en kunde vergroten

Voor bestuurders, maar ook voor de verenigingsondersteuner is het van belang om kennis te blijven ontwikkelen. Dit is nodig om de verenigingen optimaal te kunnen helpen.  Dit kan op verschillende manieren. 


Opleiding verenigingsmanagement

 

De opleiding is in samenwerking met NOC&NSF tot stand gekomen en heeft als doel verenigingsmanagers en verenigingsondersteuners van externe adviesorganisaties handvatten te geven voor effectiever en professioneler werken. Op 12 september 2024 start het volgende blok. 

Kijk voor meer informatie op www.verenigingsmanagement.com


Wet Bestuur en Toezicht Rechtspersonen

Kennissessies

Ik geef kennissessies waarbij verschillende verenigingen (en stichtingen) kunnen aansluiten (duur 2 uur). Hierbij leg ik uit wat de WBTR betekent en gaan de deelnemers met elkaar in gesprek over enkele belangrijke thema's van deze wet. 

1 op 1 Begeleiding

Het begeleiden van een verenigingsbestuur bij de WBTR kan ook 1 op 1. Hierbij leg ik uit wat de WBTR voor de vereniging betekent, gaan we in gesprek over de belangrijke thema's (wat is goed besturen) en ondersteun ik bij het wijzigen van de Statuten en het wijzigen of maken van een Huishoudelijk reglement. 


Workshop Goed Werkgeverschap

 

  • De workshop is bedoeld voor bestuurders van verenigingen en andere geïnteresseerden en is met name interessant voor verenigingen met betaalde professionals of verenigingen die interesse hebben om met betaalde professionals te gaan werken.

  • Verenigingen/ deelnemers hebben het thema Goed Werkgeverschap besproken, ze hebben nieuwe inzichten gekregen over het thema, voor de toepassing binnen hun vereniging én ze zijn geïnspireerd tot actie.

  • Deelnemers begrijpen het belang van Goed Werkgeverschap voor het aangaan van een duurzame relatie met een betaalde professional.

 

  • Deelnemers krijgen inzicht in het interne proces wat vooraf gaat aan de beslissing om met een betaalde kracht te gaan werken (analyse). > Aan bod komt: 1. Missie/visie vereniging, 2. Wensen/behoeften 3. Huidige organisatie en Financien, 4. Draagvlak en 5. Gewenste profiel

 

  • Deelnemers krijgen inzicht in de verschillende onderdelen die van belang zijn indien een betaalde kracht is gevonden, zoals invulling en afstemming van de taken en uren, communicatie naar leden/stakeholders, de positie van de professional binnen de organisatie en de wijze van samenwerken.

 

  • Deelnemers hebben inzicht in de betekenis van Goed werkgeverschap, zowel in de praktijk als juridisch en welke vervolgstappen hiervoor nodig zijn. > Aan bod komt: 1. Opties voor relatie met professional: arbeidsovk, payroll en ovo, 2. Wetgeving, 3. (arbeids) relatie in de praktijk.

 

  • Verenigingen/deelnemers hebben inzichtelijk gekregen hoe een en ander intern georganiseerd kan worden en in hoeverre dit voor hen haalbaar is.